LHBTIQ+
Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in de sport. Helaas is dit voor veel gender- en seksediverse personen nog niet het geval. Hoe kun je je als sportbestuurder effectief inzetten voor een meer inclusieve sportomgeving?
Wat is een inclusieve sportomgeving? Wat houdt een inclusieve sportomgeving in? Alle Nederlanders moeten kunnen sporten bij een club die bij hen past en waarmee zij zich verbonden voelen. Zo kan iedereen individueel of samen met anderen sportplezier ervaren. Bij een inclusieve sportomgeving hoort: • welkom zijn; • geaccepteerd en gerespecteerd worden; • eigen keuzes kunnen maken.
Vaak maken kleine, praktische ingrepen al een verschil.
Het woord homo wordt vaak gebruikt als scheldwoord. Als je nog in de kast zit dan komen dat soort woorden hard aan, blijkt uit onderzoek. Het zorgt dat iemand zich onveilig en uitgesloten voelt. Niet zeggen dat je homo bent lijkt het meest veilig. En ja, dit speelt zich allemaal af waar je bij staat. Omdat je de signalen niet herkent blijft het vaak onzichtbaar. Ga maar eens na: hoeveel homo’s ken je binnen jouw club?
Aan ons allen de taak om de basis te leggen voor een echt open club. Met een open sportclub kunnen wij het verschil maken. Daarmee zetten we ons elke dag in voor een inclusieve sport.
https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/lhbti-acceptatie-in-de-sport
https://nocnsf.nl/media/3903/richtlijn-gender-en-seksediverse-personen.pdf