Balkongym

Inleiding

In Hillegom kan men met balkongym lekker samen bewegen voor de eigen voordeur. Deelnemers zijn senioren die nog zelfstandig wonen. In de maanden april- oktober vindt het afwisselend plaats op de locaties van wooncentrum Bloemhof, Maronia en Clusiushof. “Maar,” benadrukt Sandra Boonstra van Team Hillegom in Beweging, “we hebben afgesproken dat alle mensen van andere locaties ook welkom zijn.” Zij kunnen dan samen met Sandra mee naar binnen – uiteraard met inachtneming van mogelijk geldende coronamaatregelen. Dit geldt ook voor de maanden oktober-maart want dan gaat de activiteit door op een vaste locatie, namelijk in het atrium van Clusiushof. De overdekte binnentuin is bijzonder geschikt, om ook in de koude, natte maanden, samen in beweging te blijven.

Balkongym wordt verzorgd door de buurtsportcoaches van Team Hillegom in Beweging/SportSupport. Balkomgym is ontstaan tijdens de eerste lockdown en bleek direct een groot succes. In eerste instantie opgezet in samenwerking met ouderenzorginstelling HOZO en woningcorporatie STEK, sinds begin 2021 wordt deze activiteit gefinancierd vanuit het Leefstijlakkoord Healthy Hillegom. De ouderenactiviteit wordt drie weken achtereen  aangeboden op een locaties, de daaropvolgende drie weken is weer andere locatie aan de beurt. “Oorspronkelijk stond iedereen echt bij zichzelf voor de voordeur”, zegt Sandra. “Maar nu komen de deelnemers naar beneden. Dan staan we met z’n allen – op veilige afstand – in de tuin of op de binnenplaats, dat is wel zo leuk.”

Onder balkongym vallen verschillende beweegactiviteiten, zoals het bewegen op muziek en de beweegbingo. Sandra: “Op de locaties met een (binnen)tuin en rondom balustrades trek je de mensen wat sneller uit huis. Want zodra er muziek klinkt, kijkt iedereen uit nieuwsgierigheid altijd wel even om het hoekje van de deur.” 

Samen bewegen, samen lachen. “Dit soort activiteiten zijn ontzettend belangrijk”, zegt Sandra. “Natuurlijk gaat het ook om het bewegen zelf, want bij een gezonde leefstijl hoort beweging. Maar veel belangrijker nog is het samenzijn. Mensen worden doodongelukkig van eenzaamheid, dus juist dat met elkaar een beetje lachen en geinen geeft deze activiteit meerwaarde.” Deelneemster mw. W. Hijkoop beaamt dit van harte. “Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk het is om even het huis uit te gaan en andere mensen te zien. Balkongym houdt mijn spieren soepel, maar het is vooral ook vreselijk gezellig!”

 

Aanbod

Geïnteresseerd? Kom op onderstaande data naar de genoemde locaties en doe mee! Deelname is gratis. Woont u niet in een van de seniorencomplexen, maar wilt u wel graag aansluiten? Neem dan contact op met Simon van den Berg via svdberg@sportsupport.nl.

Balkongym vindt iedere vrijdag plaats om 10:30 uur in het Clusiushof.

Contact

Hillegom in Beweging

Simon van den Berg
 

Facebook